11 Kasım 2015 Çarşamba

BURAK USTADAN (EŞİMDEN) HAMSİ BUĞULAMA TARİFİ :)

        Balığı ailece çok seviyoruz. Ne zaman evde balık söz konusu olsa, eşim marifetli ellerini konuşturur ve çuprasından, levreğine, hamsisinden, midye tavasına kadar kendisi yapar. Hemde denizden midyeyi dalıp, kendi çıkarır. Enfes hazırladığı sos ile midye tava önümüze öyle gelir. Tabii balık konusunda bu kadar iyi olan adamın bana da ancak yamaklığını yapmak kalır :)
        O yüzden ne zaman evde balık pişecek olsa yada akşam yemeğine menüde balık ile misafir ağırlayacak olsak, balığı eşim pişirir. Bana da salata ve meze yapmak kalır :) Burak'ın balık konusundaki bütün sırlarını ifşa etmeye karar verdim ve ilk olarak herkesin çok severek yediği hamsi buğulama ile başlayayım dedim :))




          HAMSİ BUĞLAMA

          Malzemeler
  • 1 kilo hamsi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet soğan
  • tuz

      Yapılışı
  • 1 Kilo hamsi öncelikle yıkanır ve ayıklanır. Kılçıkları tamamen çıkarılır.
  • Maydanozlar yıkanır ve sapları kesilir. 
  • 2 adet soğan kabukları soyulur ve ortadan ikiye kesilir. Ne kalın nede ince olacak şekilde dilimlenir.
  • 1 su bardağı limon suyu için taze limon sıkılır. (Limonun sulu olmasına bağlı olarak limon adeti değişebilir fakat 3 adet limon sıktığımı yine de belirteyim :) Ayrıca damak tadınıza bağlı olarak, limonun suyunu daha az da kullanabilirsiniz.)
  • Sığ tencereye 1 bardak zeytinyağ dökülür. (pilav tenceresinde gayet güzel oluyor) 
  • Tencerenin içine hamsiler her tarafına eşit bir şekilde konulur.
  • Hamsilerin üzerine dilimlenmiş soğanlar konulur.
  • En üste kalın saplarından ayıklanmış 1 demet maydanoz konulur. 
  • Üzerine 1 bardak limon suyu gezdirilerek, dökülür. Son olarak istediğiniz miktarda tuz serperek tencerenin kapağı kapatılır. 
  • Orta ateşte kontrollü bir şekilde yaklaşık 25 dk - 30 dk. kadar tencerenin kapağı kapalı olarak hamsiler pişirilir ve ardından servis edilir.
       Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun :)








2 yorum:

  1. hah haaaa sahiden de aşçı havası var. not aldım denerim artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim diye söylemiyorum gerçekten eli lezzetlidir. İyi yemek yapar :) Gönül rahatlığıyla bu tarifi tavsiye eder ve denemeni öneririm Deep :)

      Sil