31 Mart 2016 Perşembe

SİİRT USULÜ MUMBAR (BUMBAR) DOLMASI YANİ NAMIDiĞER COKAT :)

     Yemek demek, sadece karın doyurmak değil, o yemeği yapanı, o sofra etrafında toplanan insanları sohbet ile birlikte hatırlamak ve anıların canlanması da demek... Bülent amcamdan mumbar dolması (cokat) tarifini tüm ayrıntıları ve videolu anlatımı ile paylaşmadan önce, biraz zamanda yolculuk yapıp, anıları yad etmek istedim.
     Yıl 2010 eşim ile flört dönemlerim ve ilk defa sevgilimin akrabalarıyla bir araya geliyorum. İlk kez bu toplu tanışma için sevgilimin amcasının evine gidiyorum. Aysun yengem ve Bülent amcamın evindeyim. Sofrada kitel-fum var ve ben hayatımda ilk kez kitel, kitel-fum, cokat (mumbar dolması) gibi yöresel lezzetlerle tanışıyorum. Babam Bulgaristan, annem Lüleburgazlı yani Bulgaristan göçmeni bir trakyalıyım ben :) Bizde bu yemekler hiç pişmedi. O yüzden ismini hiç bilmediğim bu tatları merak ediyorum.
       Zaman hızla aktı ve bu merak beni, bu tatları öğrenmeye itecek kadar cezbetti. Ailede yöresel bu tatları yapanlar eşimin amcası Bülent amcam, eşi Aysun yengem ve kayınvalidem Gülçin annem var. Fakat onlar bu tatları öğrenmeye merak salmasalardı, biz bu lezzetlerle tanışma şansına sahip olamayacaktık. Bu yüzden bu tatları meraklılarıyla paylaşırken, çocuğuma hatta torunlarıma aktarmayı kendime vazife gibi görüyorum :) Tabii zaman ilerlerken, Allah nasip ederde inşallah o günleri görürsek şayet, kendi çocuğum veya torunumun yapıp yapmayacaklarını bilemesemde, onlara bu lezzetleri bizzat yapıp, tattırmanın peşindeyim :)
       Bülent amcam ile Aysun yengeme sordum. Nasıl başladı bu mumbar dolması (cokat) yapma işi ? Aslında mumbar dolması diğer ismiyle cokatı yapan Bülent amcamın annesi rahmetli Nefise babaannem. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun inşallah. Bülent amcam ve Aysun yengem rahmetli Nefise babaannemden mumbar dolması yapmayı öğrenmişler. Mumbarı doldurmak zor olduğu için senede ancak 1 kez yapılırmış. Mumbarı doldurmak zor ve zahmetli olunca, kendileri bu duruma güzel bir çözümde bulmuşlar. Pet şişenin ağzını eğimli kesmişler ve mumbarın bir ucuna takarak kolayca doldurmaya başlamışlar. Böylece senede 1 kere pişen mumbar dolması daha fazla pişer olmuş :) Sözü daha fazla uzatmadan mumbar dolması (cokat) tarifini tüm detayları ve videolu anlatımıyla Bülent amcamdan seyirlerinize sunar, kendilerine çok teşekkür ederim :)



     SİİRT USULÜ MUMBAR DOLMASI (COKAT)

     Malzemeler
  • Mumbar ( Fatih kadınlar pazarından temin edebilirsiniz. 1 bağ satın alırsanız, 1 bağda 2 demet bulunur ve 1 demet aşağıda miktarı belirtilen malzemeler için yeterli gelir.)
  • 1 kg kemiksiz kuzu kolundan satır kıyması
  • 1 kg baldo pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz (3 yemek kaşığı koymuş olsakta bu oran tamamen sizin damak tadınıza göre artıp, azalabilir.)
  • Karabiber ( 3 yemek kaşığı koyduk. Fakat bu oranı azaltıp, artırmak sizin damak tadınıza kalıyor. Bu yüzden malzemeyi harmanladıktan sonra tadım yaparak, oranı damak zevkinize göre belirlemeniz daha doğru olacaktır.)

         Yapılışı

          Mumbarlar yıkanır ve yaklaşık 30cm boyunda kesilir. Böylece doldurma işlemi için bu boy daha kolaylık sağlar. Soğanlar, yemeklik soğandan biraz daha küçük doğranır. Maydanozun sapları ayıklanıp, ince ince kıyılır. Pirinçlerde yıkandıktan sonra satır kıyması, soğan, maydanoz, zeytinyağ, tuz ve karabiber bir araya getirilerek harmanlanır. Yalnız bu harmanlama yapılırken çok fazla karıştırmamak gerekiyor. Yoksa pirinçler kırılabiliyor. Hem az karıştırıp, hemde homejen bir dağılım için 1 çay bardağı zeytinyağ kullanılıyor. Bu aynı zamanda kayganlık verdiği için mumbarın kolay dolmasını da sağlıyor. Yoksa mumbarın kendisine has bir yağı mevcut olduğu halde, ekstra yağ kullanımının sebebi bundandır. Mumbar doldurmanın püf noktalarından biri bu. Diğer bir önemli püf noktada mumbarı doldurmayı kolaylaştıran aparat. Bu aparatı yapmak çok kolay :) Küçük su pet şişelerinin ağzını keserek, mumbar doldurma aparatı yapabilirsiniz. Aşağıda resmini de ekliyorum.
         İç malzeme hazırlandıktan sonra mumbarı doldurmaya başlamadan önce bir ağzını bağlamak gerekiyor. Bunun için yaklaşık 10cm boyunda ipler kesin. Yaklaşık 30cm boyunda kesmiş olduğunuz mumbarların bir ağzını bu iplerle bağlayın. Bağlı olmayan diğer ağzını kesmiş olduğunuz pet şişenin ağzına geçirin ve harmanlanan malzemeyi mumbara doldurmaya başlayın. Mumbarın içini ne sıkı, nede gevşek şekilde doldurun. Haşlanma esnasında pirinçlerin şişeceğini hesaba katmayı unutmayın. Doldurduktan sonra diğer ağzınıda iple bağlayın. Yarım tencereden biraz fazla miktardaki kaynayan suya 1 yemek kaşığı tuz atın ve karıştırın. Doldurmuş olduğunuz mumbarları yorgan iğnesiyle 6 yerinden delin. Bu delimi yaparken iğneyi batırdığınızda mumbarın diğer tarafından çıkarın. Yine aşağıda resmini paylaşıyorum. Bu da önemli olan diğer bir püf noktaydı. İçinin pişmesi için mumbarlarınların delinmesi çok önemli. Doldurulan ve delinen mumbarları bu suyun içine koyun.
        1 saat mumbarları kaynar suda haşladıktan sonra içinden bir tanesini alın ve kesin. İçinin pişmesini kontrol edin. Pişmemişse kontrollu bir şekilde haşlamaya devam edin. Pirinci ve eti pişmişse eğer, mumbarların dışı yani bağırsağına bakılmaksızın alınır. Genelde mumbarlar 1 veya 1,5 saat içinde pişerler. Pişen mumbarlar bir kaba alınır ve üzerine bir örtü örtülür. Biraz bekletilerek dinlendirilir. Sebebi sıcak olan mumbarlar üzeri örtülüyken buharın etkisiyle yumuşarlar. Böylece yerken dişte kolay kesilip, çiğnenir. Bir diğer püf noktada budur. Böylece mumbarın dış yüzeyini lastik gibi hissetmezsiniz ve keyifle yerseniz :)
        Tavsiye edilen mumbarların sıcak yenmesidir.
        Kalan mumbar dolmalarını daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak kızartabilirsiniz veya yumurtasız sade olarak kızgın yağda kızartıp tüketebilirsiniz.
        Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun :)

     
 













21 yorum:

  1. Bayılırımmm hem mumbara hem kitele:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende 27 yaşında tanıştım hem mumbar, hem kitelle. Daha önce bu iki lezzeti tanımamış olmamı, koca bir kayıp olarak görüyorum :) Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
    2. Pınar kızım.Atıl bir dönem yaşadım.Sebepsiz değildi.Bugün itibariyle kıyıdan köşeden katılmaya başladığımda senin o manalı ve sıcak duygularla dolu bakışın bana inan güven verdi.Hemen paylaşımını değerlendirmek üzere sitendeyim.Sanki site görünümünde bir değişiklik olmuş gibi geldi.Pınar ne yaparsa güzel olur dedim.

      Sevgili amcan, bumbar dolmasının tarifi ile karşımızda.Çok sevindim.Neden ?Ben on sekiz yaşında iken eşimin Emniyet Mensubu olması nedeniyle mecburi hizmet döneminde Adıyaman'daydım.İlk bebeğime hamile idim.Aynı bahçe içinde çok tatlı bir kürt teyzem vardı.Onlar bahçeye sofra kurarlar ve genellikle yalnız kaldığım için her defasında beni davet ederlerdi.Bumbarı gördüğümde önce şaşırdım.Ama Fatma abla bana 'Sen bir ye, bak her zaman canın isteyecek..'dedi.Ben zaten sakatat ürünlerini, belki de aslan burcu olduğum için et ve bütün nevilerini yemeden doymazdım.Hemen yemeğe başladım.Ama duyduğum hazzı anlatamam.Hep canım istedi,orada kaldığım sürece mevsiminde bana komşu ablam hep ikram etmişti.Onu sevgiyle anıyorum.
      Seni, ziyaret ettiğimde ve giderken kendimi hep mutlu hissederim.Yine öyle geldim ve gitmeden önce amcana, yanındaki eşi ise yengene selamlar ve teşekkürlerimle.Sana en hasından sevgilerimi bırakıyorum.Allah yavrun, eşin, tüm yakınların ve sevdiklerinle sana mutlu bir ömür nasibetsin canım kızım.Ece ablan :)

      Sil
    3. Önce yorum yapmamı, bumbarı tanımış olmamın verdiği gaflete veriyorum.Eşinin amcası ve yengene sevgiler ve selamlarımı sunuyorum.Sayelerinde tarif sahibi olduk.Vesile olduğun için teşekkürler Pınar kızım.Yeniden sevgiler canım :)

      Sil
    4. Ayrıca mumbar olarak düzeltiyorum :)))

      Sil
    5. Ece ablacım yorumunuz her zamanki gibi beni çok mutlu etti. Atıl bir dönem yaşadım demişsiniz. Umarım kötü bir durum yoktur inşallah. Bazen hepimiz hayat koşturmacasının içinde başka yerlere istesekte zaman ayıramıyor ve atıl dönemler yaşıyoruz. Siz iyi ve sağlıklı olun yeter. Ama yorumunuzu okumak çok keyifli ve güzel. O yüzden tekrar yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben bu tatları hiç bilmezdim. Eşim vesilesi ile öğrendim. Siirt yöresine ait bir çok yemek, çok lezzetli. Buraya gelin gitmek güzel oldu :) Güzel yemekler tadıp, birde üstüne öğreniyorum :) Bu arada bu yemeğin ismine hem "mumbar" diyenler var, hem "bumbar" diyenler var. O yüzden sizin dediğinizde doğrudur Ece ablacım. Bende size kucak dolusu sevgiler gönderiyor ve yanaklarınızdan öpüyorum...

      Sil
    6. Pınar'cığım şimdi iyiyim canım.Ama düşündüğün ve mutlu edici cevabın için teşekkürler . Sevgiler canım:)

      Sil
    7. Ece ablacım asıl ben teşekkür ederim. İyi olmanıza da çok sevindim. Kendinize çok iyi bakın...Sevgiler ablacım :)

      Sil
  2. Kayınvalidem işkembe dolması ve mumbar yapardı bende ondan öğrendim :) o kadar lezzetli oluyor ki severek tüketiyoruz.
    Hatta kışın bir ara işi öyle abarttım ki iki haftada bir işkembe alıp dolma yapıyorduk.Bende kadınlar pazarından alıyordum orada sürekli alışveriş yaptığım bir dükkan var adam beni görünce nasıl istediğimi anlayıp ona göre seçiyordu :) çok fazla ince olmasın işkembe çok da kalın olmasın :) mumbarı da dolaptan içi yağlı olanlardan verir onlar daha da lezzetli oluyormuş diye :)
    vallahi canım çekti hafta sonu alsam mı napsam eee ama ben diyetteyim :(

    Yeni bloğuma beklerim inşallah bu keyifli paylaşım için çok teşekkürler yorum yazmasam haksızlık olurdu
    http://esmaenes.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftada iki kere pişiyorsa sizin eve yakın oturup, komşu olmak vardı şimdi :) Ellerinize sağlık. Bende bu lezzetleri yapmak için öğrenmeye çalışıyorum. Umarım hakkıyla yapabilirim :) Arada sırada mumbar gibi kaçamaklar yapıp, diyet bozdurmaz diyelim ve yiyelim :) Ben öyle kendimi kandırıp yiyorum :) Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  3. Hep duyarim, hic yemedim. Su sahane fotograflari görünce ve yazinizi okuyunca cok merk ettim, kesinlikle bir gün tadina bakmak isterim.
    Tesekkürler bu harika paylasim ve fotolar icin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaallah bir gün yollarımız kesişirde, bende size bu yemekleri tattırırım :) Asıl ben teşekkür ederim içten yorumunuz için :) Sevgiler...

      Sil
  4. Ben kokusuna bile dayanamam, hiç yemem :)
    Size afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. 27 yaşında mumbarla tanıştım. Öncesinde sakatat yemeklerine karşı da mesafeliydim :) Birinin ısrar edip, tattırması gerekmiş. Şimdi yiyorum :) Koku ve damak tadı kişiye göre değişken olduğu için birşey söyleyemiyorum. Bana nefis kokuyor :) Belki birgün benim gibi deneyip, seversiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ben ilk defa duydum desem ayıp olur mu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah tabii ki olmaz :) İnsanın çevresinde yapan olmayınca bu yemekler pek bilinmiyor. Bende eşimle tanışınca öğrendim. Yoksa bende duymamış olacaktım :) Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  6. Blogları geziyordum, bir uğrayayım dedim. En son maskulen konuya yorum yapacaktım ama mumbar galip geldi. Hiç yemedim ancak tadılacaklar listemdedir. (İçinde ahtapot, midye, şırdan vs. olan çılgın bir listem var) İnşallah nasip olursa yerim hepsinden :) Bana da beklerim canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Emine Hanım :) Kesinlikle yemenizi tavsiye ederim. Listenizdeki tüm lezzetleri afiyetle tadarsınız inşallah :) Blogunuzu keyifle ziyaret ettim bile :) Sevgiler...

      Sil
  7. süper doldurmuşsunuz walla kıskandık :)))

    YanıtlaSil