Moda, sağlık & güzellik, yemek tariflerim, yaptıklarım, giydiklerim, seyahatler, çocuklarım ile ilgili anektodlar, ordan burdan hayatın içinden alıntılar...
23 Şubat 2018 Cuma
ÇOCUKLARDA MAHREMİYET EĞİTİMİ
Hayat iyi ve kötü insanların karışımından oluşuyor. Bazen insanların yaptıkları kötülükler, akıl almaz boyutlara ulaşıyor. Televizyonda çocuk istismarı haberlerini görmek çok üzücü...
Her anne ve baba gibi bizde çocuğumuzu, dışarıda tanımadığı kişilere karşı mesafeli olması konusunda uyarıyoruz. "Tanımadığın birisinden yiyecek alma...", Kim olursa olsun ve seni kim çağırırsa çağırsın, tanıdığın bir kişi bile olsa bize sormadan gitme. Önce bize sor...", "Tanımadığın biri çağırırsa asla onunla gitme", "Kıyafetini kimse çıkaramaz..." bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün ama Cihangir daha 4 yaşında ve bu söylediklerim onu koruması için yeterli mi acaba ? diye düşünmeye başladım.
Bu yüzden Pedagog Dr. Adem Güneş'in, "Nezaket ve Zerafet için Mahremiyet Eğitimi" kitabını aldım. Kitap ev içinde davranışlarımızla çocuğun kendi sınırlarını belirlemesini sağlıyoruz. Kötü niyetli biri bu sınırları ihlal etmeye meyillendiği anda, çocuğun bunu hemen fark etmesini ve uzaklaşmasını amaçlıyor. Kitapta bu durumla ilgili maalesef üzücü örneklerde var. İstismara uğrayan çocuğun ailesinden bu durumu saklaması ve ailenin çocuğun davranışlarından bunu nasıl anlayabiliceğine kadar konuyu derinlemesine işlemiş bu kitap. Bu konularda her ebeveynin daha bilinçli olmasını, çocuklarına karşı daha dikkatli ve titiz davranması gerektiğinin altını çiziyor. Her ailenin bu kitabı okumasını öneriyorum.
Bir diğer hususta Devletimizin, Adalet Bakanlığımızın çocuk istismarının önüne geçilmesi ve çocuklarımızın korunması için yasaların revize edilip, cezaların ağırlaştırmasını her anne gibi bende istiyorum.
Çocukların hayatta hafızalarında kalacak tek iz, tek ağlama sebepleri, koşup oynarken düşünce diz kapağında oluşan küçük yaralar olsun...Tüm çocukların güven ve huzur içinde büyümelerini diliyorum...
Kitabın arka kapak yazısı....
Birçok anne-baba çocuklarını kötü niyetli kişilerden korumak için "tanımadığın biri sana şeker verirse oradan kaç" gibi tavsiyelerde bulunur. Bir kısım anne-baba da çocuklarının iyiliği için baskı kurup korkutmak, onları tehdit edip sindirmek zorunda olduklarına inanır.
Çocuğu korkutarak ve ürküterek mahremiyet bilinci kazandırmaya çalışmak, onu sosyal yaşamda korunaksız kılar. Böylesi çocuklar hayata dair güvensiz, başkalarına karşı şüpheci, dost ve arkadaş edinmede yeteneksizdirler...
Halbuki "Mahremiyet Eğitimi" bir nezaket eğitimidir...Bu sayede çocuk kendini saygın hisseder, olumsuz bir tavır karşısında güçlü bir duruşla kendini koruyabilir.
Pedagog Dr. Adem Güneş bu eserinde, bir yandan çocuklara "zarafet ve nezaket" kazandıran, diğer yandan kendilerini kötü niyetli kişilerden koruyacak güce eriştiren "Mahremiyet Eğitimi'nden " bahsediyor. Her anne-babanın ve öğretmenin bilmesi gereken temel prensipleri adım adım okuyucusuyla paylaşıyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)