7 Nisan 2015 Salı

5 ÇAYININ PARTNERİ ÖRGÜLÜ SANDAL BÖREĞİ

     32 yaşındayım ve kendimi bildim bileli ailemle birlikte yaşadığım süre boyunca, evimizde hep 5 çayı umumiyetle sürdü ve halen de sürer :) Buna rağmen iş yerinde veya gezmek için dışarıda olduğum zamanlarda, çaya pek düşkünlüğüm olmadı. Amma velakin canım annem (Türkiş Sultanım) benim çay içip, içmeyeceğime bakmaksızın evde olduğum vakit, hemen çay getirir ve "iç yorgunluğunu alır" derdi.
     Öğrenciyken ders çalıştığımda, sonrasında iş hayatım başlayıp akşamları eve döndüğümde, yorgun olduğumu düşünerek şefkatli, sevgi dolu bu güzel naif kadın, elinde biri benim için, diğeri kendisi için iki bardak çay ile gelirdi yanıma ve başlardık muhabbete :) İlk çaylar annemden, sonrası tabii ki çay servisi benden :) Canım annem ile birlikte çay içme seremonimiz böyle başladı ve halen böyle devam ediyor :) Şimdi ise bu seremoniyi eşimle devam ettiriyoruz.
      5 çayı denilince yanına yakışacak börekler, çörekler, kekler, poğaçalar, pastalar...yaz yaz bitmez valla :) İşin özü 5 çayı müptelası olanlar ve hanımların bir araya geldiği günlerde çay yanına çok yakışan bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Annem, eşim ve misafirlerimden de tam not alan " Örgülü Sandal Böreği'ni" takdim ederim.



       Malzemeler

  • 1 paket milföy
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet hazır kavanoz garnitür (küçük küpler halinde doğranmış haşlanmış patates, havuç ve bezelye karışımı)
  • 1 küçük baş soğan
  • Domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Ayçiçek yağı
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Çörek otu

       Yapılışı

       İç Harcı
     
       1 adet soğanı rendeliyoruz. 1 kaşık ayçiçek yağını tavaya döküp, yağ kızdıktan sonra soğanı kavurmaya başlıyoruz. Küçük küçük kestiğimiz tavuk gögsünü de ekliyoruz. Daha sonra 1 kaşık domates salçasını da ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. Garnitürü (küçük küpler halinde doğranıp, haşlanmış patates, havuç, bezelye karışımı) ekledikten sonra, bir tutam karabiber, bir tutam pulbiberi  ve tuzu ekleyip 1-2 dk. daha kavuruyoruz ve soğumasını bekliyoruz. İç harcımız hazırdır.
       Örgülü sandal böreğinin yapım aşamasının, daha anlaşılabilir olması için her aşamayı fotografladım ve numaralandırdım. Anlatırken numaralar üzerinden tarifi detaylandıracağım.


  1. Milföy hamurunu merdane yardımı ile inceltiyoruz.
  2. Ortasına gelmeyecek şekilde her iki kenarına karşılıklı şerit kesikler atıyoruz.
  3. Üst ve alt şeritleri karşılıklı birleştirerek, harc koyma çukurunu yani sandalı oluşturuyoruz :)
  4. Bu çukurun içine hazırladığımız soğumuş harcımızı koyup, sağ ve sol şeritleri üst üste koyarak örgümüze başlıyoruz.

       5. Sağ ve sol şeritleri birbirinin üzerine gelecek şekilde örüyoruz.
       6. Örgümüz bittikten sonra ortaya çıkan, örgülü sandal böreğimiz.
       7. 1 adet yumurtanın sarısını böreklerimizin üzerine sürüp, çörek otu serpiyoruz.
       8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında milföylerimizin üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

        Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun...

       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder