31 Temmuz 2017 Pazartesi

BOHÇA BÖREĞİ

      Bohça böreğinin tarifine geçmeden önce, bu ay benim için sürprizlere, yeniliklere, ani kararlara gebe bir ay olduğunu belirtmek isterim. 5 senedir oturduğum evden 10 gün içinde yeni ev bulup, toplanma ve taşınmayı gerçekleştirdik. Hatta oturacağımız evi eşim buldu ve evi videoya çekip telefonla gönderdi. Oturacağım evi videodan görüp beğendim :)) Sonra evi görmeye gittim ve tuttuk. Karşıdan bakınca olmazı oldurduk gibi birşeydi :) 5 senedir kurulu bir düzenden ayrılmak duygusal açıdan kafamdaki bazı soru işaretleri, nasıllar ve acabalarla birlikte zor gibi gelsede, bir yandan yeni bir ev, yeni başlangıçlarda heyecan ve umutlara gebeydi. Ve yeni evime adım atar atmaz acaba ve zorluklar uçup gitti...Deniz aşığı bir kadın olarak evimin manzarası içimi huzurla doldurdu. Taşınma kısmı ne kadar hızlı ve kolay oldu ise, yerleşmede o kadar yavaş ve zor oldu :) Ama yeni evimi o kadar çok sevdim ki tüm yorgunluğuma rağmen büyük bir keyif alıyorum.
       Gelelim börek tarifine...Bu taşınma süreci o kadar ani ve hızlı bir taşınmaydı ki böreğin tarif fotoğrafları ayrıldığım Bahçeşehirdeki mutfağımdan...Tarifi ise yeni evim Maltepeden yazıyorum :))



BOHÇA BÖREĞİ

Malzemeler

  • 2 yufka
İç Harcı
  • 400 gr. kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet paprika (kırmızı dolmalık biber)
  •  Maydanoz
  • 1yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Tuz
Sosu

  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı

     İç harcı için; soğanı, sivri biberleri ve paprikayı küçük küçük doğrayın. Biberlerin diri kalmaması için önce tavada biraz yağda kavurun ve soğanı ekleyin. Biraz soteledikten sonra kıymayı ilave edin ve kavurun. Maydanozun yapraklarını ince ince kıyın. (Maydanozun saplarını atmayın. Böreğe bohça şeklini verirken sapları kullanacağız.) Kavurduğumuz kıymaya maydanoz,karabiber ve tuz ekleyerek, hazırladığınız iç harcı ılınmaya bırakın.
     Bağlamak için; ayırdığımız maydanoz saplarını sıcak su dolu bir kasenin içinde yumuşayana kadar bekletin. Böreğe bohça şeklini verirken ağızlarının açılmaması için yumuşayan maydanoz dalları ile ağızlarını bağlayacağız.
      Sosu için; yoğurt, yumurta sarısı ve zeytinyağını bir kasede çırpın. Yufkayı masaya serin ve hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürün. Diğer yufkayı sosu sürdüğünüz yufkanın üzerine serin. (İkinci yufkanın üzerine sos sürmeyin.) Yufkanın kenar kısmından başlayarak bir bıçak yardımıyla yuvarlaklar kesin. Ben yuvarlakların düzgün olması için bir kaseyi ters çevirip, yufkanın üzerine koydum ve etrafından kestim. Kasemin çapı 16cm. Yuvarlaklarda 16cm çapında oldu...Yuvarlak yufkaların ortasına hazırladığınız kıymalı iç harcı koyun. Yufkanın kenarlarından tutup ortaya doğru büzerek bohça haline getirin. Açılmamaları için, büzdüğünüz yerleri yumuşayan maydanoz sapları ile bağlayın.
       Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız bohça börekleri dizin. Kalan sosu böreklerin üzerine sürün ve 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin ve fırından alıp sıcak servis yapın.
       NOT: Yufkanın yuvarlak kesiminden kalan parçaların israf olmaması için, cup kek kalıplarını kullanarak kalan yufkaları değerlendirebilirsiniz. Kalan yufka parçalarını cup kek kalıbına biraz yufka parçası koyup üzerine kalan harcı yada istediğiniz başka bir harcı koyun .Tekrar üzerine yufka ve harc koyarak bu sıralama ile cup kekler kalıplarını doldurun ve üzerine çörek otu serpip, fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Nasıl yaptığımı aşağıda (en son fotoğrafta) detaylıca paylaştım...
      Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun...











             Kalan yufka parçalarının israf olmaması için, yukarıda anlattığım şekilde kalan yufka parçalarını cup kek kalıplarında değerlendiriyorum. Aşağıda da hazırlama aşamalarının fotoğraflarını paylaşıyorum...





4 yorum: