19 Kasım 2015 Perşembe

KİŞİSEL ATALETİ ( İSTEKSİZLİK, YAVAŞLIK, TEMBELLİK VE ERTELEME HASTALIĞINI) YENMEK

    Hayatımın bazı dönemlerinde tabiri caizse üzerime ölü toprağı serpilmiş gibi hissederim. Bir şeyi yapmam gerektiğinde, bazen bir üşenme, yarın yaparım gibi erteleme ile birlikte bir tembellik üzerime çöreklenir. Oysaki o işi yapsam neleri kazanacağımı, bana çok faydasının dokunacağını ve de ertelediğim için bir kere yapıp o işin önüme gelmeyeceğini de bildiğim halde iş bana, ben o işe baktığım zamanlar olur. İşte benim dönem dönem yaşadığım ve belki de benim gibi bir çoğumuzun yaşadığı bu hale "atalet hali (eylemsizlik hali)" deniyorMUŞ :) Bende bunu Mümin Sekman'ın "Kişisel ataleti yenmek" adlı kitabından öğrenmiştim. Çok faydasını gördüm. Kitap yeni değil 2007 yılından beri benimle :) Bu kitabı elime aldığımda kendime geliyorum.
      Kendim faydasını gördüğüm için burada paylaşmak istedim. Bazen kararlar alırız ve uygulamaya geçmek istediğimizde elimizde olduğu halde geçemeyiz veya geçsekte süreklilik sağlayamadığımız zamanlar olur. İşte böyle zamanlarda bu kitap ilaç gibi :) Sizi hedeflerinize yönlendiren, hedefleriniz doğrultusunda hevesiniz veya inancınız kırıldığında tekrar kendi içinize dönüp küllerinizden tekrar doğmanıza yardımcı olan bir kitap :) Arada birilerinin gazlaması gerek. Motivasyon şart. İnsanı kendisinden daha fazla gazlayan kimse de olamaz :) Yine de sizi olduğunuz yerden kaldıracak bir kaldıraca gerek duyuyorsanız, size bu kitabı öneririm :)


      Bu arada Mümin Sekman'ın evimde bir çok kitabı var. Türkiye'de kişisel gelişim kitabı yazarı deyince ilk aklıma kendisi gelir. Yazarı Türk ve yabancı bir çok kişisel gelişim kitabı okudum ve hala da keyifle okurum. Eskiden işten eve gelir gelmez odama çekilir, elimin altında iki kitap ile yatağa yarı uzanır bir hal ile kitaplarımı okur, yanında da anneciğimin demlediği çay ile birlikte keyif yapardım. Bu kitapların biri roman, diğeri kişisel gelişim kitabı olurdu. Biraz roman okuduktan sonra, biraz da kişisel gelişim kitabı okur, her akşamki ritüelimi tamamlarDIM :) Bebişim olduktan sonra bu keyif sekteye uğramakla birlikte, hamilelik, bebek ile ilgili kitap ve dergilerde artık okur oldum. Cihangir büyürken bende tekrar eski alışkanlıklarıma geri dönmek için fırsat kolluyor ve çalışıyorum. Tam da bu süreçte elimde bu kitap var ve yeni yıl için ataletten arınmak gerek dedim. Hem çocuklar, anne ve babanın anlattıklarından çok eylemlerine dikkat kesildiklerini düşününce, iyi bir örnek teşkil edelim :)
      Birde yazmanın hedefleri gerçekleştirmede bir büyüsü olduğunu düşünüyorum :) Bazen senenin sonunda, yeni gireceğim sene için plan yaparım. Gerçekleştirdiklerimde olur, sekteye uğrayanlarda :) Ama ne zaman elime kalemi alıp, plan yapıp yazsam kafamdakileri hayata geçirmede daha başarılı olduğumu görüyorum. Seneyi bitirip, yeni bir seneye girmeye yaklaşık bir buçuk aydan az bir zaman kala, önümüzdeki sene için atalet halinden kurtulmaya yardımcı olacağını düşündüğüm kitaptan alıntılar paylaşacağım :) Hem kitabın içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağınızı düşünüyorum.

       Kitaptan alıntılar...

      "Mukadder hanım fazla kiloları olduğunu ve bunları vermesi gerektiğini bilmektedir. Bu kilolardan kurtulursa neler kazanacağını, ne kadar güzel ve sağlıklı olacağını da bilir. Kiloları vermemiş olmakla ne kadar üzüldüğünü ve neler kaybettiğini de bilir. Bu kiloları gerçekten vermek istediğini de düşünmektedir. Elinde onlarca derginin ve kitabın anlattığı yada diyetisyenin verdiği "fazla kilolardan kurtulmanın denenmiş yolları"nı anlatan rejim listeleri de vardır. Ancak Mukadder hanım bir türlü bu kilolardan kurtulamaz! Sanki görünmez bir kuvvet onu engellemektedir. Soru Mukadder hanımı durduran ne? "

     "Büyük bir şirketin kurucularından Tunç Bey işinin ve kişiliğinin gereği mutlaka İngilizce öğrenmesi gerektiğini bilmektedir. Bu hedefini gerçekleştirirse neler kazanacağını da bilmektedir. İngilizceyi öğrenmemiş olmakla ne kadar üzüldüğünü ve neler kaybettiğini de bilmektedir. Bu dili öğrenmeyi gerçekten istediğini de düşünmektedir. Eğer harekete geçerse ingilizce öğrenmeyi başarabileceğine de inanmaktadır. Elinde çok sayıda " ingilizcenin nasıl öğrenilebileceğini" gösteren kitaplar ve kasetler de vardır. Ancak Tunç bey bir türlü ingilizce öğrenmeyi başaramamaktadır. Sizce Tunç beyi durduran ne?

     "Belki sigara içenlerdensiniz. Sigarayı bırakmamız gerektiğini biliriz. Bırakırsak sağlık ve sempati adına neler kazanacağımızı da biliriz. Bırakmamakla ekonomik ve sağlık yönünden neler kaybettiğimizi de biliriz. İstersek sigarayı nasıl bırakacağımızı da biliriz. Ama yine de sigarayı bırakmayız. Sizce bizi yapmamız gerektiğini düşündüğümüz bu davranışı yapmaktan alıkoyan ne?"... gibi soruları sorup, bu davranış sebebini açıklayıp, irdeleyen bir kitap.

      Kitabın arka kapak yazısı...

     "Başarmayı istediğiniz ve başarabileceğiniz inandığınız hedeflerinizi düşünün. Bu amaçlarınızı gerçekleştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bunları niçin yapmanız gerektiğini de biliyorsunuz. Bunları yapmamakla neler kaybettiğinizi, yaparsanız neler kazanacağınız da biliyorsunuz. İsterseniz nasıl yapabileceğinizi de biliyorsunuz. Buna karşın yine de yapmıyorsunuz!
     Sizi durduran ne?
     Sizi durduran "ATALET"tir.
     Atalet, kısaca "eylemsizlik hali" demektir. Yavaşlık, isteksizlik, tembellik, üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi hareket etmek, kendini çağıran insana başını kaldırmadan kaşını kaldırarak bakmak, miskinlik, ertelemecilik, mazeretçilik, sitemkarlık, kötümserlik, şevksizlik, depresiflik birer atalet göstergesidir.
     Bu kitap öncelikle, çok sayıda kişisel gelişim kitabı okuduğu halde hala istediği sonuçları alamamış kişiler, kendini eyleme geçiremeyenler, hayata karşı umut ve isteklerini yitirmişler, planlarına uygun yaşamakta zorlananlar, kapasitelerini tam olarak kullanmadığını düşünenler için hazırlanmıştır.
     Kişisel, kurumsal ve toplumsal düzeyde yoğun ve yaygın olarak atalet hali yaşadığımız bir gerçektir. Buna rağmen, Türkiye'de atalet hakkında şimdiye kadar hiçbir kitabın yazılmamış olması şaşırtıcıdır. Bu kitap, ataleti her yönüyle inceleyen bir eserdir." diye kitabın arka yüzünde yazıyor. Benden söylemesi :)

      Kitap içerisindeki bölümler

  • Atalet nedir?
  • Ataletin anatomisi ve Türk'ün ataletle imtihanı
  • Kişisel ataletin tür ve örnekleri nelerdir?
  • Kişisel gelişim ve sosyal başarı sürecinde ataletin rolü nedir?
  • Yapılması gerekenlerin gücü
  • Kişisel atalet nasıl oluşur?
  • Atalet üzerine bir diyalog
  • Atalet çevrimleri
  • Duygusal zeka ve atalet
  • Hangi kişilik özelliği ataleti nasıl etkiler?
  • Ataletle mücadelede en güçlü araç motivasyon
  • Atalet oluşumunu nasıl önleyebiliriz?
  • Kişisel ataleti ne kırar?
  • Özel bazı atalet türleri ve bunlara uygun kırma şekilleri
  • Entelektüel atalet nasıl kırılır?
  • Son: Yeni seviyeden yürümek


6 yorum:

  1. Selam Pınar,okuyanlara çok yararı olacak bir başucu kitabı önermişsin.Paylaşımından dolayı seni her zamanki gibi takdirle karşılıyorum.Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle canım.Sevgilerimle.Ece ablan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Her zaman olduğu gibi çok zarif ve tatlısınız Ece ablam :) Bende size sağlıklı, mutlu ve huzurla dolu güzel günler dilerim. Kocaman öpücükler gönderiyorum size :)

      Sil
  2. sekman kitapları moral veriyor yaa :) bunu okumadım bi bakıyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerine bir tembellik çökerse, silkelenip kendine gelmek için öneririm Deep :) Bende çok işe yaradı :)

      Sil
  3. ayyy atalet derken pirsinge geçmisin. ğircingli anne. çok kool. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyden biraz var işte :) Teşekkürler Deep ...

      Sil