17 Eylül 2015 Perşembe

MAYHOŞ TADIYLA DAMAKLARI ŞENLENDİREN EKŞİLİ KÖFTE

    Ekşili köftenin damağımda bıraktığı mayhoş tadı, oldum olası çok severim. Özellikle hamilelik dönemimde de vazgeçilmezimdi kendisi :) Bu kadar severek yediğim bu güzel yemeğin tarifini paylaşmak istedim. Ekşi tatları severlere bu tarifi yapmalarını kesinlikle öneririm :)


EKŞİLİ KÖFTE

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı tepeleme un
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 6 bardak su
  • tuz
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • nane 

Köftesi için;

  • 200gr kıyma
  • yarım çay bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • tuz
Sos için; (İsteğe bağlı)

  • Yağ ve naneyi birlikte kızdırıp, tabağın üzerine sos olarak gezdirebilirsiniz. 
  • Yada yemeğin pişmesine yakın tencerenin içine biraz nane ekleyebilirsiniz.

Yapılışı

  1. Köftelik malzemeleri kıyma, pirinç, karabiber ve tuzu bir kaba koyun ve harmanlayıp, yoğurun. Fındıktan biraz büyük köfteler yapın. 
  2. 6 bardak suyu tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca köfteleri yavaşça ilave edin. Yapışmasından ve şeklinin bozulmasından korktuğum için, ben tek tek içine atıyorum :)
  3. Ayrı bir kabın içerisine yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Köftelerin içinde kaynamakta olduğu sudan, 1 kepçe alın. Çırpmış olduğunuz karışıma, bu sudan yavaş yavaş ilave edin. (Asla hızlı ilave etmeyin. Çünkü karışımın içindeki yumurta pişer ve hiç hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkar.) Köftelerin kaynamakta olduğu bu suya, hazırlamış olduğunuz karışımı yavaş yavaş ilave edin.
  4. Patates ve havucu küp küp doğrayın. Tencereye bu sebzeleri de ilave ederek ve ara ara karıştırarak kontrollü bir şekilde pişirin. Son olarak istediğiniz miktarda tuz ekleyin.
          Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun.






15 yorum:

  1. Elinize Saglık bende bu sırlar aklımda düşünüyordum yapmayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Tavsiye ederim :) Bende sizin zebra kekinizi en kısa zamanda yapmak istiyorum. Kek harika gözüküyor. Sizinde ellerinize sağlık :) Sevgiler...

      Sil
  2. Ellerine sağlık güzel kızım.Tarifi aldım.Ben de yapardım,ama yenilikler tatları da değiştirip daha enfes olmalarına katkıda bulunuyor.Seni ve Cihangir paşayı öpüyor,eşine de saygılarımı sunuyorum.Her yaptığın yemeğin tadını mutluluk ve birlikle çıkarmanız dileğiyle.İyi akşamlar Pınar.Sevgilerimle kızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ece teyzem çok teşekkür ederim. Güzel yorumunuz yüzümde tebessüm oluşturdu. İnşallah sizinde yüzünüzden bir ömür gülümseme eksik olmaz. Bizde ailece sevgi ve saygılarımızı sunarız size. Kocaman öpüldünüz :)

      Sil
    2. Teşekkürler yavrum.Dileklerin için de.Sevgiler...

      Sil
  3. Güzel paylaşımın için teşekkürler. Bende çok severim ekşili köfteyi. Eline sağlık. İzlemeye aldım canım bana da beklerim sevgiler... sebnemledikis.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma geldiğiniz için ben teşekkür ederim. Bende sizin bloğunuzu izlemeye aldım. Bloğunuzdaki güzel dikişlerinizi ve tasarımlarınızı zevkle takip edeceğim :) Sevgiler...

      Sil
  4. abla her gün yiyom bu yemeği çok güzel valla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Çok şanslısın :) Bende hergün yiyebilecek kadar çok seviyorum bu yemeği :)

      Sil
  5. bunu oğlum çok sevmediği için yapamıyorum bu tarifle de deneyeceğim belki yer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah oğlunuz sever ve yer. Benim oğlumda tatlıyı sevmiyor. Ekşimsi tatları daha çok seviyor. Çocukların damak tadı çok değişken oluyor. Bazen bugün yemiyor diye baktığım yiyeceği bir bakıyorum bir güzel yediğide oluyor. Akıl sır ermiyor :)

      Sil
  6. Ben çok severim bu yemeği. Tadı da harika olur. En çok da çocuklar için vitamin deposu. Et var sebze var yumurta var. Ee daha ne olsun! Tam oğluma göre. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok haklısınız tam bir vitamin deposu. Eti sebzesi bir arada olunca, bir anne olarak hepsini bir arada yedirmesi de keyifli oluyor :)

      Sil
  7. ellerinize sağlık çok güzel

    YanıtlaSil