26 Mayıs 2015 Salı

KAHVALTININ HAYATIMDAKİ VAZGEÇİLMEZ YERİ VE PATATES İLE HAZIRLANAN TARİFLERİ KAHVALTI SOFRALARIYLA BULUŞTURMAK


      Her sabah uyandığımda Rabbime binlerce kere şükrediyorum. Bugünde gözlerimi açtım ve sol tarafımda oğlumun, sağ tarafımda eşimin yüzünü görerek uyandım. Günün neler getireceğini bilmeden, bilinmezliğe doğru yol alırken herşeyin iyi olmasını umut ediyorum. Günün yoğunluğu, stresi ve yapılacak bir çok iş beni beklerken dinamik, enerjik ve herşeye yetişebilmek için iyi bir sabah kahvaltısı şart.
      Kahvaltısız bir güne başlayamam. Bu alışkanlık aileden, annemden geliyor. Çocukluktan evlenene kadar ailemle birlikte yaşadığım süre boyunca, kahvaltısız bir güne başlamadım ben. Annem mütemadiyen her sabah kahvaltıyı hazırlar. Ne babamı işe, ne de beni okula kahvaltı yaptırmadan yollamazdı. Annem ev hanımı da değildi. Aynı zamanda cumartesi de dahil olmak üzere haftanın 6 günü çalışan bir kadındı. Buna rağmen ne kadar yorgun olursa olsun, kahvaltı hazırlamak yada yemek yapmak için üşendiğini asla hatırlamam...Okul bitti, iş hayatım başladı. Yine kahvaltı hayatımda hep oldu. Hatta bazen sabahları uyuya kalıp, kahvaltı yapamadığımda annem sandaviç yapar, çantama koyardı :)
      Annemin evde biz çocuklar (abim ve ben) varız diye hazırladığı düşünülmesin. Abimde, bende evlendik. Yuvadan uçtuk. Babam ve annem hala her sabah güne kahvaltıyla başlarlar. Öğlen yemeği yenir. Akşam ise yemeğe çorbasız başlanmaz ve salatasız bir akşam sofrası düşünülemez. Bu durum annemin yaşam tarzı ve alışkanlığı. Böyle bir anne ile büyüyünce 3 öğün benimde hayatımda yerini aldı :)
      Her sabah güne kahvaltıyla başlasamda, haftasonu kahvaltısı benim için daha bir özel ve keyifli oluyor. Bu yüzden haftasonu kahvaltı soframızı, farklı sunumlarla ve tariflerle buluşturmayı seviyorum. Özellikle patatesi çok yakıştırıyorum. Kahvaltı için patates ile hazırlamış olduğum, bir kaç basit ama lezzetli tarif paylaşacağım.



    RENDELENMİŞ PATATES İLE BÖREK KIVAMINDA OMLET
    Malzemeler
    1 büyük boy patates veya 2 orta boy patates
    4 yumurta
    1 tutam karabiber
    1 tutam pul biber
    Tuz

     Yapılışı
     Patatesi rendeleyin. Patatesi rendeledikten sonra suyunu sıkın ve bir kaba alın. İçine 4 yumurta, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Teflon tavayı yağlayın. Karışımı tavanın içine dökerek, yemek kaşığının tersiyle üzerini düzleştirin ve teflon tavanın üzerine kapak kapayarak, kısık ateşte pişirin. Pişirirken altını kontrol ederek, kapağın yardımıyla ters çevirin ve diğer yüzünü de pişirdikten sonra patatesli omletimiz servise hazırdır.
     Bugüne kadar patatesli omleti yiyipte beğenmeyen olmadı. Eşiminde beğenerek yediği bir tariftir. Yapımı bu kadar basit olmasına karşı, lezzeti de bir o kadar güzel. Denemenizi tavsiye ederim... :)


    Diğer tarifim ise 14 şubat sevgililer gününde eşim için hazırladığım kahvaltı soframdır. Aşk gemileri yaptım, sevda denizinde yüzen diyeceğim ama bunu yazarken kendimi gülerken buluyorum :) Şaka bir yana eşimi çok seviyorum ama bu kadar romantik değilim sanırım. Sadece her zaman hazırladığım kahvaltıyı eşim için biraz daha özenerek hazırlayıp, sundum. Sanırım bunu da sıklıkla yapıyorum. Bu yüzden romantizm mi, alışkanlık mı tartışılır...
    Sunuma dayalı bu kahvaltımda; salatalıktan gemi yapımı, patatesli rulo krepi ve kalpli yumurta tarifini paylaşacağım.

     SALATALIKTAN GEMİLER
     Malzemeler
     1 adet salatalık
     Bir kaç dal dere otu
     1 yemek kaşığı yoğurt
     Patates püresi ( Göz kararı istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz)
     Tuz
 
     Yapılışı
     Salatalığı ortadan ikiye bölün. Her iki parçadan da ince bir dilim kesin. Bunlar geminin yelkenleri olacak :) Kayık şeklini vermek için, bir çay kaşığı yardımıyla içini oyun. Salatalığı tabağa koyduğunuzda sağa ve sola yatmaması için,tabağa koyacağınız zemin kısmını uzunlamasına keserek, düzleştirin. Böylece tabağa düz bir şekilde oturacaktır.
     İçini oyarak çıkardığımız salatalık içini, yoğurt, ince kıyılmış dere otu, biraz patates püresi ve tuz ekleyerek harmanlayın. İçini oyup, kayık şeklini verdiğimiz salatalıkların içine bu harcı koyun. Uzun bir kürdanı ince kestiğimiz salatalık diliminin her iki ucundan geçirerek, kayığın üstüne saplayın. Domatesin etli kısmını üçgen şeklinde keserek, kürdanın tepesine takın. Böylece salatalıktan gemimizin bayrağını da yapmış olduk :)


      KALPLİ OMLET
      Sunum için harika ürünler var. Yemek süslemeye meraklı biri olarak bu ürünü görünce hemen satın aldım. Kalp şeklinde olan bu aparatı hamur işleri, sebze ve meyve süslemelerinde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ben sabah kahvaltılarında kaşar peynirini veya omleti süslemek için patatesleri bu aparatla kesiyorum. Halka şeklinde kestiğim patatesleri, kalp şeklindeki aparat yardımıyla keserek, kızarttım.Yumurtaları çırpıp tavaya döktükten sonra biraz baharat ekledim. Üzerine kızarttığım kalp şeklinde patatesleri de koyarak, basit bir yumurtayı göze daha hoş hale getirdim.


      PATATESLİ SADE VE KAKAOLU RULO KREP
      Malzemeler
      2 yumurta
      2 su bardağı süt
      Yarım çay bardağı sıvı yağ
      Tuz
      9-10 yemek kaşığı kadar un ( Krep hamuru elde etmek için, kek hamurundan daha akışkan bir halde olması gerek.)
      Kakao (isteğe bağlı)

       Yapılışı
       Yumurtaları çırptıktan sonra sütü, sıvı yağı, tuzu ve unu ilave edip, ister el çırpıcısıyla, ister mikser yardımıyla çırpmaya devam edin. Ben mikser kullanıyorum. Hazırladığımız karışımı iki ayrı kaseye bölün. Birine istediğiniz kadar kakao koyarak, tekrar çırpın. Böylece biri krem rengi, biri kahverengi krep hamuru elde etmiş olacaksınız. ( Ayrıca haşlanmış ve süzülmüş ıspanağı krep karışımına ekleyip, blenderdan geçirirseniz yeşil renkte kreplerde elde edebilirsiniz. Bu sunumumda kullanmamış olsamda yapmak isteyenler için, yine de belirtmek istedim.)  Teflon tavayı yağlayın. Kızgın tavaya karışımdan kepçe ile döküp, her iki tarafını da pişirin. Kreplerimiz hazırdır :)

       Krepin İç harcı
       Pek tabii istediğiniz herşeyi koyabilirsiniz. Peynir, nutella vb...Ben patatesi tercih ettim. Çünkü kalpli omleti yaparken arta kalan patatesleri hem değerlendirmek istedim, hemde krepin içine de çok yakıştırdığım için patates kullandım.
       Bu yüzden kalan patatesleri haşladım. Bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirdim. Püre sıcakken çok az kaşar peyniri rendesi, tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırdım.
       Krepin ortasına bu harcı koyarak, rulo şeklinde sardım. 2 parmak kalınlığında dilimler keserek, servis yaptım.

       Sofranızdan bereket, muhabbet ve sevdikleriniz eksik olmasın. Afiyet olsun :)

                

 





   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder